U novembru će se zabeleti cela Srbija: Dolazi hladna i duga zima, a evo kakvo nas vreme očekuje u narednim danima

Danas će u Srbiji biti pretežno oblačno i hladno, mestimično sa slabom kišom, osim na krajnjem jugu zemlje gde će biti malo i umereno oblačno i suvo, a u Negotinskoj Krajini pretežno sunčano.

Vetar će biti slab i umeren severozapadni.

Jutarnja temperatura od 5 do 12, najviša dnevna od 10 do 14 stepeni, a na istoku i jugu i do 17 stepeni. Pogledajte vremensku prognozu gledanjem slike ispod.

U Beogradu će biti pretežno oblačno i hladno, povremeno sa slabom kišom.

Vetar će biti slab i umeren severozapadni. Jutarnja temperatura oko 8, najvisa dnevna oko 12 stepeni.

Narednih sedam dana jutra će biti hladna, početkom sledeće sedmice ponegde i sa slabim prizemnim mrazem.

Do utorka dnevna temperatura oko, a zatim i iznad proseka za ovaj period godine, prosek je od 13 do 16 stepeni.

U nedelju promenljivo oblačno, zatim će preovlađivati sunčano vreme.

Smena kiše, sunca i pokoje pahulje – tako bi se ukratko mogla opisati vremenska prognoza za narednih 30 dana.

Temperatura će blago varirati, te nakon kišovitih, hladnih i ponegde snežnih jesenjih dana, naredne sedmice živa u termometru popeće se i na 20. podeok. Početkom nedelje pao je prvi sneg ove sezone u Srbiji, i to na Tari, Zlataru, okolini Prijepolja i Nove Varoši, ali je bio kratkog daha. Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), prestonica se neće zabeleti u narednih mesec dana. Ipak, mesečna prognoza RHMZ-a ukazuje da će u prvoj polovini novembra biti snega u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Kada je reč o našim najvećim planinama Kopaoniku i Zlatiboru, već ovog vikenda očekuju se prve pahulje! Potom sledi pauza do pred kraj oktobra i tokom prve polovine novembra, kada će sneg intenzivnije padati na ovim planinama. Za razliku od prošle godine, kada gotovo da nije bilo snega, meteorolozi su saglasni da trenutna statistika ukazuje da bi ove godine mogla da nas iznenadi oštrija zima sa većom količinom snega. Pogledajte vremensku prognozu gledanjem slike ispod.

Dani pred nama donose nam temperature malo iznad proseka, potom malo ispod proseka, ali bez većih oscilacija u vremenu, kaže meteorolog Đorđe Đurić. Meteorolog Đurić ističe da nas za vikend očekuje malo svežije vreme, ali u skladu sa kalendarom – pravo jesenje.

– U subotu može biti slabije kiše, dok će u nedelju biti suvo. Temperature će biti za nekoliko stepeni niže u odnosu na petak, što bi značilo oko 12-13 stepeni za Beograd, dok će na jugu biti malo toplije, oko 15-17 stepeni – kaže Đurić.

Dodaje da na višim planinama može biti uslova za slab sneg, ali bez pravog zimskog scenarija.

– Reč o snegu u blažem obliku, kao što smo imali prilike da vidimo početkom ove nedelje da se sneg nije zadržao na mestima gde je pao. Nema niskih temperatura i iz toga razloga padavine su slabe. Dakle, pravog snega nema na vidiku – ističe on. U prvih nekoliko dana naredne sedmice zadržava se suvo vreme.

– S tim da će jutra biti hladna, a ponegde je moguće da se temperatura približi nuli, te je moguć i slab prizemni mraz. Tokom dana biće pretežno sunčano, ali ne previše toplo. Dakle, u skladu sa kalendarom – oko petnaest stepeni – navodi meteorolog.

Kako kaže, u nastavku sedmice sledi blagi porast temperature, tako da bi ponegde mogle da dostignu i 20. podelak.

– Kako se približavamo kraju nedelje, biće uslova i za padavine, kišu. Nakon toga sledi pad temperatura na normalne jesenje vrednosti za kraj oktobra – zaključuje Đurić.

Sezonska prognoza RHMZ-a govori da će biti i nešto toplijih dana i u novembru. Očekuje se da bi decembar i januar bili blaži i nešto suvlji u odnosu na prosek, dok se umereni mrazevi najavljuju za treću dekadu januara. Pogledajte vremensku prognozu gledanjem slike ispod.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *